Up
Ανασκόπηση
Ανταλλαγές
Ε.Ε.Υ
Μέτρα Υποστήριξης

Ε.Ε.Υ

Πιθανή διάρθρωση του σχεδίου

1) Διμερή και τριμερή σχέδια ΕΕΥ σε τρίτες χώρες

Τα διμερή ή τριμερή σχέδια ΕΕΥ σε τρίτες χώρες είναι σχέδια στα οποία συμμετέχουν οργανώσεις αποστολής και φιλοξενίας με έδρα σε δύο ή τρεις χώρες.

2) Πολυμερή σχέδια ΕΕΥ σε τρίτες χώρες

Τα πολυμερή σχέδια ΕΕΥ σε τρίτες χώρες αφορούν δίκτυα εταίρων ανάμεσα σε χώρες του προγράμματος και τρίτες χώρες. Αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιαδήποτε μη κυβερνητική οργάνωση, ένωση, τοπική αρχή ή οποιοδήποτε δίκτυο, με εταίρους σε 4 τουλάχιστον χώρες.


Δικαίωμα συμμετοχής

  • Στα σχέδια ΕΕΥ σε τρίτες χώρες θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον ένα κράτος μέλος της ΕΕ.
  •  Οι νέοι από χώρες του προγράμματος έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε σχέδιο ΕΕΥ σε τρίτη χώρα.
  •  Οι νέοι από τρίτες χώρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε σχέδιο ΕΕΥ σε χώρα του προγράμματος, αλλά όχι σε άλλη τρίτη χώρα.
  •  Οι νέοι από χώρες εταίρους της Μεσογείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε σχέδια ΕΕΥ μόνο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.
  •  Οι νέοι από χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και χώρες σε προενταξιακό στάδιο δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε δραστηριότητες ΕΕΥ "μια-προς-μια" σε τρίτες χώρες (και αντιστρόφως).
  •  Η φιλοξενία εθελοντών από μια χώρα του Προγράμματος σε άλλες χώρες του Προγράμματος δεν πρέπει να αποτελεί τμήμα της αίτησης μιας τρίτης χώρας, αλλά να υποβάλλεται στο πλαίσιο διαφορετικής αίτησης (βλ. κεφάλαια Δ.9 και Δ.11).

Ειδικά κριτήρια επιλογής για τα διμερή ή τριμερή σχέδια ΕΕΥ σε τρίτες χώρες

Πέρα από τους γενικούς στόχους και τα κριτήρια που περιγράφονται στο κεφάλαιο Δ και Η.1, τα σχέδια ΕΕΥ με τρίτες χώρες πρέπει να συμβαδίζουν με τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Εταίροι του σχεδίου
    Στα σχέδια συμμετέχουν οργανώσεις αποστολής και φιλοξενίας με έδρα σε δύο ή τρεις χώρες.
     
  • Αριθμός εθελοντών
    1-4 εθελοντές ανά αίτηση. Όχι περισσότεροι από δύο εθελοντές από την ίδια χώρα ανά οργάνωση φιλοξενίας.
     
  • Διάρκεια περιόδου εθελοντικής υπηρεσίας
    Κατά κανόνα, 6-12 μήνες. Καθώς παρατηρούνται δυσκολίες στις θεωρήσεις διαβατηρίων, τα σχέδια τρίτων χωρών μπορούν να είναι πιο βραχυπρόθεσμα, με ελάχιστη διάρκεια 3 μηνών.
    Οι δραστηριότητες μικρής διάρκειας (3 εβδομάδες έως 6 μήνες) είναι επιλέξιμες, μόνον εφόσον στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία.
     
  • Κατάρτιση
    Οι συναντήσεις κατάρτισης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε σχεδίου ΕΕΥ. Συναντήσεις κατάρτισης πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη, καθώς και συναντήσεις ενδιάμεσης και ενδεχομένως τελικής αξιολόγησης πρέπει να διοργανώνονται για όλους τους εθελοντές (όπως προβλέπεται παρακάτω και στο κεφάλαιο Δ.5).

Ειδικά κριτήρια για τα πολυμερή σχέδια ΕΕΥ σε τρίτες χώρες

Εκτός από τους γενικούς στόχους και τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Δ και στο κεφάλαιο Η.1, τα εν λόγω σχέδια πρέπει να πληρούν τα κατωτέρω ειδικά κριτήρια:

  •  Περιεχόμενο του σχεδίου:
    Το σχέδιο χρειάζεται συγκροτημένο και συνεκτικό θεματικό περιεχόμενο. Το σχέδιο πρέπει να αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια συμμετοχής σε νέες δραστηριότητες και διεύρυνσης του πεδίου εμπειριών.

  • Εταίροι του σχεδίου:
    Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις οργανώσεις αποστολής με έδρα σε τρεις διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον δύο οργανώσεις φιλοξενίας με έδρα είτε στην ίδια χώρα είτε σε δύο διαφορετικές χώρες.

    Τα σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να περιλαμβάνουν έναν αριθμό εταίρων (20%) που δεν έχουν συμμετάσχει σε σχέδια ΕΕΥ.

  •  Αριθμός εθελοντών:

    Τουλάχιστον 5 και μέχρι 20 εθελοντές, από τρεις τουλάχιστον χώρες.

    Μέχρι τέσσερις εθελοντές ανά οργάνωση φιλοξενίας και όχι περισσότεροι από δύο από την ίδια χώρα.

  •  Διάρκεια περιόδου εθελοντικής υπηρεσίας:

    Κατά κανόνα, 6-12 μήνες. Καθώς παρατηρούνται δυσκολίες στις θεωρήσεις διαβατηρίων, τα σχέδια τρίτων χωρών μπορούν να είναι πιο βραχυπρόθεσμα, με ελάχιστη διάρκεια 3 μηνών.

    Οι δραστηριότητες μικρής διάρκειας (3 εβδομάδες έως 6 μήνες) είναι επιλέξιμες, μόνον εφόσον στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία.

  •  Κατάρτιση:
    Οι συναντήσεις κατάρτισης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε σχεδίου ΕΕΥ. Συναντήσεις κατάρτισης πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη, καθώς και συναντήσεις ενδιάμεσης και ενδεχομένως τελικής αξιολόγησης πρέπει να διοργανώνονται για όλους τους εθελοντές (όπως προβλέπεται και στο τμήμα Δ.5).

Δρομολόγηση σχεδίου ΕΕΥ με τρίτες χώρες

Σε αντίθεση με τα σχέδια ΕΕΥ σε χώρες του προγράμματος όπως περιγράφονται στο τμήμα Δ.9, δεν υπάρχει βάση δεδομένων με οργανώσεις φιλοξενίας ΕΕΥ σε τρίτες χώρες.

Εάν είστε εθελοντής

Εάν δεν γνωρίζετε καμία οργάνωση φιλοξενίας, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε οργάνωση αποστολής στη χώρα σας η οποία έχει επαφές με οργανώσεις στη χώρα όπου επιθυμείτε να μεταβείτε για την εθελοντική σας υπηρεσία.

Εάν γνωρίζετε ήδη μια οργάνωση φιλοξενίας που ενδιαφέρεται να σας απασχολήσει ως εθελοντή, πρέπει να φέρετε την εν λόγω οργάνωση σε επαφή με οργάνωση αποστολής της χώρας σας.

Μόλις θεσπιστεί η εταιρική σχέση μεταξύ των οργανώσεων αποστολής και φιλοξενίας, μπορείτε από κοινού να καταρτίσετε το σχέδιό σας και την αίτηση για τη χορήγηση της επιδότησης που πρέπει να υποβληθεί από οργάνωση που εδρεύει σε χώρα του προγράμματος ή σε μεσογειακή χώρα εταίρο. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ΕΜΚΟΝ που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να ζητούν εθελοντές για ήδη εγκεκριμένα σχέδια ΕΕΥ. Οι Εθνικές Υπηρεσίες (ή οι Εθνικοί συντονιστές) ενδέχεται να μπορούν να σας βοηθήσουν στις έρευνές σας για την κατάλληλη οργάνωση.

Εάν είστε οργάνωση αποστολής ή φιλοξενίας

Το σημείο εκκίνησης για ένα σχέδιο Ε .Ε .Υ με τρίτη χώρα είναι συνήθως μια ήδη εδραιωμένη εταιρική σχέση μεταξύ οργανώσεων αποστολής και φιλοξενίας. Η εν λόγω σχέση μπορεί να βασίζεται σε, π.χ., πρωτοβουλίες πολιτιστικών ανταλλαγών, αδελφοποίηση πόλεων, εταιρικές σχέσεις μεταξύ διεθνών οργανώσεων νεολαίας, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ή αναπτυξιακή συνεργασία.

Για κάθε δραστηριότητα φιλοξενίας σε χώρες του προγράμματος απαιτείται μία εγκεκριμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος οργάνωσης φιλοξενίας.

Πριν από την έγκριση ως οργάνωση φιλοξενίας: (μόνο για τις οργανώσεις με έδρα σε χώρες του προγράμματος): Σαν πρώτο βήμα, η οργάνωση φιλοξενίας συμπληρώνει ένα έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το υποβάλλει στην Εθνική Υπηρεσία (απευθυνθείτε στην Εθνική σας Υπηρεσία για το χρόνο υποβολής του εντύπου εκδήλωσης ενδιαφέροντος). Να σημειωθεί ότι η εγκεκριμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος οργάνωσης φιλοξενίας ισχύει επί τρία χρόνια κατ’ ανώτατο όριο, και όχι αποκλειστικά για ένα σχέδιο. Δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι κάθε επόμενη αίτηση/αιτήσεις για χρηματοδότηση σχεδίων θα εγκρίνεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Εθνικές Υπηρεσίες ή οι Εθνικοί συντονιστές ενδέχεται να μπορούν να σας βοηθήσουν στις έρευνές σας για τις συμμετέχουσες οργανώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις στην ΕΕ και στις χώρες εταίρους της Μεσογείου. Οι οργανώσεις αποστολής και φιλοξενίας (σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με ένα συντονιστή) καταρτίζουν από κοινού το σχέδιο και την αίτηση. Ο εθελοντής, εφόσον έχει βρεθεί, πρέπει να συμμετέχει στην κατάρτιση της αίτησης, αλλά επίσης μπορεί να βρεθεί μετά από την έγκριση του σχεδίου.

Οργάνωση συναντήσεων κατάρτισης

Η οργάνωση που συντονίζει το σχέδιο (δηλ. η αιτούσα οργάνωση) μεριμνά ώστε όλοι οι εθελοντές που συμμετέχουν σε ένα σχέδιο να λάβουν κατάρτιση πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη, καθώς και να παραστούν στις συνεδριάσεις ενδιάμεσης αξιολόγησης και ενδεχομένως τελικής αξιολόγησης, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.

Οι συναντήσεις κατάρτισης που διοργανώνονται από τις Εθνικές Υπηρεσίες πρέπει να προσφέρονται όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένα, τόσο για τους εθελοντές από τις χώρες του προγράμματος (κατάρτιση πριν από την αναχώρηση) όσο και για τους εθελοντές από τις τρίτες χώρες (κατάρτιση κατά την άφιξη και συναντήσεις ενδιάμεσης αξιολόγησης). Μπορεί να διοργανωθεί κατάρτιση κατά την άφιξη στις χώρες του Προγράμματος, από τις ίδιες τις οργανώσεις συντονισμού, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχουν τουλάχιστον 5 εθελοντές ΕΕΥ και ότι η κατάρτιση θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κατάρτιση κατά την άφιξη που πραγματοποιείται σε τρίτες χώρες πρέπει να οργανώνεται από τις ίδιες τις οργανώσεις συντονισμού.

Για σχέδια που πραγματοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορούν να οργανωθούν συναντήσεις κατάρτισης από το South East Europe European Resource Center. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.mladina.si

Για πληροφορίες όσον αφορά τον τρόπο υποβολής αιτήσεων, βλ. κεφάλαιο Η1.

Πρόλογος Γλωσσάριο Εισαγωγή Συμμετοχή Δράση 1 Νεολ. για την Ευρ Δράση 2 Ευρ. Εθελοντ. Υπηρ. Δράση 3 Πρωτοβουλίες Δράση 4 Κοινές Δράσεις Δράση 5 Υποσ/κα Μέτρα Τρίτες Χώρες Παράρτημα


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.