Up
Oversigt
Ungdomsudveksling
Volontørtjeneste
Supplerende Tiltag


Oversigt

EU-programmet UNGDOM indeholder forskellige muligheder for samarbejde med tredjelande. Projekter under aktion 1, 2 og 5 kan omfatte eller finde sted i tredjelande, forudsat at de er klart i overensstemmelse med de mål, regler og specifikke kriterier, der er redegjort for i det følgende.

Mål for samarbejde med tredjelande

Samarbejde med unge og partnere fra lande i andre regioner i verden ("tredjelande") kan bidrage til at fremme freden i verden, dialogen, tolerance og solidaritet blandt unge. For at give sine samarbejdsaftaler en menneskelig og kulturel dimension søger Den Europæiske Union i stigende grad at uddybe og udvide samarbejdet og solidariteten mellem folk.

Når Europa-Kommissionen støtter ungdomsaktiviteter med tredjelande, er det dens vigtigste mål at opbygge langvarige og solide partnerskaber samt at fremme udvekslingen af erfaringen og viden om ungdomsarbejde mellem ikke-statslige og statslige strukturer i den Europæiske Union og i tredjelande.

Aktiviteter, som tredjelande deltager i, bør give deltagerne en bedre forståelse af deres respektive situationer og kulturer og hjælpe dem med at udforske deres identitet. De skal også bidrage til udvikling af den frivillige sektor og civilsamfundet i partnerlandene.

Hvilke lande kan deltage?

Se listen over lande og prioriterede regioner i afsnit B.3.

Hvad er de generelle regler for aktiviteter med tredjelande?

  •  Kun aktion 1 (Ungdom for Europa), aktion 2 (Europæisk Volontørtjeneste) og aktion 5 (Supplerende Tiltag) er åbne for samarbejde med tredjelande.
  •  Ethvert projekt med tredjelande skal omfatte en eller flere EU-medlemsstater afhængigt af aktionen.
  •  Projekter bør omfatte tredjelande fra samme region.
  •  Ansøger- og EOS/EFTA-lande, der deltager i et projekt, må ikke være i overtal i forhold til de deltagende EU-medlemsstater.
  •  Aktiviteter kan finde sted i ethvert af de lande, der deltager i de respektive projekter.

Hvad er de særlige betingelser for ansøgerlandes aktiviteter med tredjelande?

Ansøgerlande kan kun deltage i tredjelandes aktiviteter sammen med de prioriterede naboregioner:

  •  Central- og Østeuropæiske ansøgerlande (Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien) kan kun deltage i multilaterale projekter med tredjelande i SNG eller i Sydøsteuropa.
  •  Cypern og Malta er ikke blot ansøgerlande, men er også partnerlande i Middelhavsområdet. Det kan derfor deltage som tredjelande i projekter med EU-medlemsstater og andre partnerlande i Middelhavsområdet. De kan imidlertid ikke deltage i projekter med andre tredjeland

Hvordan ansøger man?

Det officielle ansøgningsskema kan rekvireres fra det nationale kontor, men kan også downloades fra Kommissionens og andre websider (se bilaget). Ansøgninger skal indsendes inden fristerne for projekter, der udvælges på europæisk plan, jf. afsnit B.5. Hvis man ønsker hjælp til at udfylde skemaet, bedes man kontakte sit nationale kontor eller den nationale koordinator.

En af partnerorganisationerne overtager koordineringen i forbindelse med indsendelse af ansøgningen og under projektets gennemførelse. Denne organisation har ansvaret for indsendelsen af ansøgningen om tilskud. Den vil modtage tilskud for hele projektet og er ansvarlig for, at de enkelte partnerorganisationer modtager deres respektive del af tilskuddet. En koordinerende organisation skal ligeledes sørge for rapporterne og forelægge det endelige regnskab.

For projekter med partnerlande i Middelhavsomradet

Ansøgeren kan være enhver af projektpartnerne, dvs. en sende- eller værtsgruppe/organisation med hjemsted enten i et programland eller i et af partnerlandene i Middelhavsomradet. Denne indsender ansogningen pa alle partnernes vegne til det relevante nationale kontor/nationale koordinator, som sender den videre til Europa?Kommissionen, hvor udv?lgelsen af projekter finder sted.

For projekter med andre tredjelande

Ansøgeren skal være en af de partnere, der har hjemsted i et programland. Denne indsender ansøgningen på alle partnernes vegne til det relevante nationale kontor, som sender den videre til Europa-Kommissionen, hvor udvælgelsen af projekter finder sted.

Europæiske ungdomsorganisationer

Europæiske ungdomsorganisationer, som har hjemsted i et af programlandene og har søsterorganisationer i mindst otte programlande, kan ansøge direkte til Europa-Kommissionen eller gennem deres nationale søsterorganisationer til det relevante nationale kontor.

Andre spørgsmål

Visum og opholdstilladelse

Bestemmelserne om visum og opholdstilladelse er forskellige fra land til land. Der findes ingen generel regel eller status for f.eks. volontører, så det er nødvendigt at ordne disse spørgsmål for hver enkelt volontør. Europa-Kommissionen kan hjælpe, idet den i en skrivelse bekræfter volontørens deltagelse i et europæisk projekt. Også nationale kontorer og nationale koordinatorer kan eventuelt yde bistand.

Vaccinationer og sundhed

Deltagerne bedes kontakte de relevante sundhedsinstitutioner for at få oplysninger om, hvilke forholdsregler der anbefales i forbindelse med rejse til det pågældende tredjeland. Under planlægningen af projektets tidsplan og budget kan det være nødvendigt at tage hensyn til medicinsk kontrol og vaccinationer, der måtte være påkrævet.

Forord Ordliste Inledning Deltagelse i EU Aktion 1 Utveksling Aktion 2 E.V.S. Aktion 3 Initiativer Aktion 4 Fælles Aktioner Aktion 5 Supplerende Tiltag Med tredjelande Kontaktadresser


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.