Up
Waarom jongereninitiativen?
Groepsinitiatieven
Netwerkprojecten
Future Capital


Groepsinitiatieven

Wat is een groepsinitiatief?

Een groepsinitiatief is een project dat door een groep jongeren wordt opgezet en uitgevoerd. Dergelijke projecten hebben niet alleen een Europese dimensie, maar kunnen ook innovatieve voorbeelden opleveren van de bijdrage die jongeren aan de lokale gemeenschap kunnen leveren.

Mobiliteitsactiviteiten op lokaal, regionaal of nationaal niveau kunnen ook deel uitmaken van een groepsinitiatief en voor de desbetreffende reiskosten kan subsidie worden verstrekt.

De projecten duren drie maanden tot één jaar. NB - wat niet onder een groepsinitiatief valt!

Transnationale mobiliteit van jongeren valt NIET onder een groepsinitiatief. In de projectbegroting mogen dan ook, in beginsel, geen internationale reiskosten opgenomen worden.

Waar kunnen projecten plaatsvinden?

Groepsinitiatieven kunnen plaatsvinden in wat voor programmaland dan ook (zie paragraaf B.2), maar niet in derde landen.

Wie kan een subsidieaanvraag indienen?

Groepen jongeren die tussen in principe 15 en 25 jaar oud zijn, en legaal in een programmaland verblijven.

Een groep moet ten minste uit vier personen bestaan, waarvan er één verantwoordelijk is voor het indienen van de aanvraag en de ondertekening van het contract. In sommige gevallen kan een mentor of jongerenwerker als wettelijk vertegenwoordiger optreden.

Kwetsbare jongeren vormen de voornaamste doelgroep.

Wat voor steun kan bij de voorbereiding en uitvoering van een project worden gegeven?

De Nationale Agentschappen, die de aanvragen in ontvangst nemen, beschikken over adviseurs die hulp kunnen verlenen of als schakel kunnen fungeren in de richting van andere contactpersonen of ondersteunende organisaties die bij groepsinitiatief-projecten behulpzaam kunnen zijn. De groep kan ook geassisteerd worden door een jongerenwerker, indien het aan de jongeren blijft om voor het management en de uitvoering van het project te zorgen en de jongeren daarvoor ook rechtstreeks verantwoordelijk zijn.

De Nationale Agentschappen kunnen voor trainingsmaatregelen voor jongeren zorgen die een groepsinitiatief willen opzetten, zodat ze het project op doeltreffende wijze leren managen en er advies kan worden gegeven over de manier waarop bij het zoeken naar aanvullende financieringsbronnen, naast de subsidie van de Gemeenschap, te werk kan worden gegaan. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met het Nationale Agentschap (zie de bijlage).

Wat zijn de algemene selectiecriteria?

Bij het opzetten van een groepsinitiatief dienen de volgende criteria in acht genomen te worden:

  • Duur
    Een groepsinitiatief moet ten minste drie maanden en ten hoogste een jaar duren.
  • Doelstellingen
    De groep moet in het aanvraagformulier een goed doordachte beschrijving geven van wat zij wil bereiken, overeenkomstig de interesses en de verwachtingen van de betrokken jongeren.
  • Europese dimensie
    De groep moet aangeven op welke wijze het geplande project de betrokken jongeren bewuster van de Europese cultuur en van het Europese culturele erfgoed zal maken. De Europese dimensie van het project kan als volgt tot uiting komen:
    - het thema van het project is van Europees belang
    - het project wordt ten uitvoer gebracht door jongeren uit verscheidene Europese landen
    - het project kan door groepen jongeren in andere landen overgenomen worden
    - het project biedt jongeren mogelijkheden om intercultureel en informeel te leren en samen te werken
    - het project ontwikkelt het gevoel bij jongeren dat ze Europese burgers zijn, enz.
  • Wat is het effect op lokaal niveau?
    Het project moet een link hebben met de lokale gemeenschap.
    Samenwerking met en (financiële of andere) steun van lokale autoriteiten of andere lokale organisaties wordt bijzonder aangeraden
  • Innovatie
    Het project moet wat de plaatselijke gemeenschap en/of de doelgroep betreft iets nieuws te bieden hebben. De groep jongeren die het project ten uitvoer brengt, moet nieuwe leerervaringen kunnen opdoen.
  • Programma/tijdschema
    Het is van belang dat voor het project een goed gestructureerd programma/tijdschema wordt opgesteld.
  • ‘Best practices’
    Het idee achter het project zou voor andere groepen in Europa als voorbeeld kunnen dienen.
  • Projectinhoud
    Niet-formele leerervaring
    Het project moet een bijdrage leveren aan het leerproces van jongeren en hen méér besef van de Europese werkelijkheid bijbrengen.

    Voorbereiding en follow-up
    Voor het indienen van een subsidieaanvraag dienen de leden van de groep het eens te worden over een activiteitenplan. Bij de voorbereiding van deze activiteiten kunnen ze geassisteerd worden door een mentor/jongerenwerker. Het is evenwel van essentieel belang dat het project door de jongeren zelf opgezet en ten uitvoer gebracht wordt.
    Al meteen bij de start van het project dient de groep grondig na te denken over de follow-up van het groepsinitiatief. Hoe zou er, bijvoorbeeld, munt kunnen worden geslagen uit de impact van het project? Wat voor volgende stappen zouden er gezet kunnen worden? Zijn er mogelijkheden om een netwerkproject op te zetten?

Wat voor ondersteunende activiteiten zijn voor een groepsinitiatief mogelijk?

Doel van Actie 5 van het programma JEUGD - ondersteunende activiteiten - is om aanvragers te helpen bij het zoeken naar toekomstige samenwerkingspartners, om voorbereidingen te treffen voor groepsinitiatiefprojecten en om dergelijke projecten tot ontwikkeling te brengen en de kwaliteit ervan te verbeteren.

In de voorbereidingsfase van een groepsinitiatief kan het nodig zijn dat de mentor/jongerenwerker training krijgt om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken en/of zijn/haar ervaring uit te wisselen met collega's uit andere landen. Door middel van Actie 5 kan ook steun worden gegeven aan activiteiten die tot de oprichting van nieuwe netwerken leiden of bevorderlijk zijn voor de kwaliteit en het vernieuwende karakter van de projecten.

Zie hoofdstuk G voor nadere informatie over ondersteunende activiteiten en/of neem contact op met uw nationale agentschap.

Hoe wordt een project gefinancierd?

De financiering van het programma JEUGD voor een groepsinitiatiefproject is gebaseerd op een vast bedrag.  

De hoogte van dit bedrag hangt af van de prioriteit van het project. Als prioriteit 1 bestempelde projecten ontvangen een maximumbedrag van 10 000. Voor de andere prioriteiten zijn de maximale bedragen 7 500 (prioriteit 2) en 5 000 (prioriteit 3). Het maximumbedrag kan variëren naargelang het land waarin het project wordt opgezet. Het kan echter nooit hoger zijn dan het aangevraagde bedrag.

De prioriteitsstatus wordt als volgt bepaald:

  • Prioriteit 1
    Projecten die door kwetsbare jongeren (uit een cultureel, geografisch of sociaal-economisch achtergesteld milieu) worden opgezet en uitgevoerd voor de lokale gemeenschap.
  • Prioriteit 2
    Projecten die worden gerund door jongeren en waar kwetsbare jongeren (uit een cultureel, geografisch of sociaal-economisch achtergesteld milieu) van profiteren.
  • Prioriteit 3
    Initiatieven die worden gerund door jongerengroepen en die in eerste instantie aan de bij het project betrokken jongeren ten goede komen.

Hoe een aanvraag indienen?

Wanneer de groep het gezamenlijk eens is geworden over het idee, is het ogenblik gekomen om een aanvraag in te dienen bij het Nationaal Agentschap in het land waar het project plaatsvindt. De medewerkers van het Nationaal Agentschap kunnen helpen bij het opzetten van het project. Zij kunnen ook naar andere personen doorverwijzen die de jongeren kunnen adviseren en ondertseunen. Als u hulp wilt bij het invullen van de formulieren, kunt u contact opnemen met het Nationaal Agentschap in uw land.

Aanvraagformulieren kunnen worden verkregen bij de Nationale Agentschappen of op de website van de Commissie of andere websites (zie download). De aanvraag moet vóór de in paragraaf B.5 genoemde deadline worden ingediend.

Wat zijn de contractuele verplichtingen?

Door de ondertekening van het contract verbindt de groep zich ertoe het project zoals het is voorgesteld te verwezenlijken en elke verandering of elk opduikend probleem aan het Nationaal Agentschapp te melden.

Indien het project niet wordt uitgevoerd zoals afgesproken, of indien het project helemaal niet wordt uitgevoerd, kan het Nationaal Agentschap de overeenkomst beëindigen en de toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen.

De Europese Commissie of het Nationaal Agentschap kan door bezoeken ter plekke nagaan of aan alle contractuele verplichtingen wordt voldaan.

Group Initiatives Projects - Requirements - Organizations - Applications - Project Requests - Feedback

Voorwoord Glossarium Introductie "JEUGD" Deelname Actie 1 - Jeugd voor Europa Actie 2: E.V.S. Actie 3: Jongereninitiatieven Actie 4: Gezamelijke acties Actie 5: Onderst.activiteiten Derde Landen Nationaal Agentschappen


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.