Up
Mihin vapaaehtoistyota?
Mika on vapaaehtoistyohanke?
Yhteistyotahojen velvollisuudet
Muita heikommassa
Vapaaehtoistyohon
Vapaaehtoistyohankkeiden
Ensisijaisesti rahoitettavat
Hankkeen rahoittaminen
Vapaaehtoistyohankkeiden
Yhteistyokumppanin
Euroopan laajuiset hankkeet


Yhteistyotahojen velvollisuudet

Nuori vapaaehtoinen

Ohjelmaan voivat osallistua kaikki jossain ohjelman piiriin kuuluvassa maassa (ks. kohdat B.2 ja B.3) laillisesti asuvat nuoret, jotka ovat 18-25-vuotiaita vapaaehtoistyon alkaessa. Muita heikommassa asemassa olevien nuorten kohdalla voidaan perustellusta syysta tapauskohtaisesti poiketa ylaikarajasta.
Osallistumismaksuja ei saa peria, ja nuoren vapaaehtoisen matkakulut, vakuutus, ateriat ja majoitus seka pieni taskuraha rahoitetaan Nuoriso-ohjelman tuella.

Nuoret vapaaehtoiset tyoskentelevat paikallisyhteisoja hyodyttavissa hankkeissa ja saavat nain tilaisuuden kartuttaa taitojaan, hankkia kulttuurista ja sosiaalista paaomaa ja luoda perustaa omalle tulevaisuudelleen. Nuorten vapaaehtoisten on osallistuttava kaikkiin koulutustilaisuuksiin, he ovat tyon aikana vastuussa heille maaratyista kaytannon tehtavista, ja heilla on yleinen velvollisuus toimia vastaanottavaa organisaatiota ja yhteisoa hyodyttavalla tavalla.

Kaikki vapaaehtoistyohankkeeseen osallistuneet nuoret vapaaehtoiset saavat Nuoriso-ohjelmasta vastaavan Euroopan komission jasenen allekirjoittaman todistuksen. Todistuksen myontaa kansallinen toimisto tai joissain tapauksissa Euroopan komissio.

Lahettava organisaatio

Vapaaehtoistyon yhtena osapuolena on "lahettava organisaatio". Lahettava organisaatio voi olla mika tahansa valtiosta riippumaton jarjesto, yhdistys, paikallinen viranomainen tai mika tahansa yleishyodyllisen paikallisen aloitteen esittanyt taho. Ohjelma tarjoaa lahettaville organisaatioille mahdollisuuden tehda yhteistyota ja vaihtaa kokemuksia toisessa ohjelmaan osallistuvassa maassa toimivan yhteistyokumppanin kanssa.

Seuraavat toimet ovat lahettavan organisaation vastuulla:

  •  Valmistelu
    Vaadittujen valmistelujen yhteydessa vapaaehtoista autetaan valitsemaan vastaanottava organisaatio ja ottamaan yhteytta siihen. Lisaksi vapaaehtoisia on valmennettava oleskeluun ulkomailla heidan yksilollisten tarpeidensa mukaisesti (mahdolliset viisumivaatimukset mukaan luettuina). Lahettavan organisaation on varmistettava, etta vapaaehtoinen osallistuu ennen lahtoa jarjestettavaan koulutustilaisuuteen.
     
  •  Yhteydenpito vapaaehtoistyon aikana
    Lahettavan organisaation on pidettava hankkeen aikana yhteytta nuoreen ja vastaanottavaan organisaatioon kriisitilanteiden valttamiseksi. Lisaksi se auttaa seurannan jarjestamisessa nuoren palattua kotimaahan.
     
  •  Arviointi ja seuranta
    Lahettavan organisaation on arvioitava vapaaehtoistyohanke asianmukaisesti yhdessa nuoren vapaaehtoisen kanssa.
    Nuorta vapaaehtoista on autettava sopeutumaan uudelleen hanen palattuaan kotiyhteisoonsa. Lahettavan organisaation on tarjottava nuorille vapaaehtoisille mahdollisuus kertoa kokemuksistaan toisilleen ja tuettava heita esimerkiksi tiedottamalla heille muista Nuoriso-ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista (erityisesti alaohjelma 3 - Paluu Tulevaisuuteen, ks. kohta E.4) ja auttamalla heita sijoittumaan yleissivistavaan tai ammatilliseen koulutukseen taikka tyoelamaan.
     
  •  Viisumi
    Lahettavalla ja vastaanottavalla organisaatiolla on yhteisvastuu jarjestaa nuorelle vapaaehtoiselle viisumi. Tarvittaessa kansallinen toimisto/kansallinen koordinoija tai Euroopan komissio voi laatia kirjeen viisumin hakua varten.
     
  •  Vakuutus
    Lahettavan organisaation on varmistettava, etta nuorella vapaaehtoisella on nuorten eurooppalaisen vapaaehtoistyoohjelman ryhmavakuutus, josta Euroopan komission on tehnyt sopimuksen vakuutusyhtion kanssa (ks. kohta D.10).

Vastaanottava organisaatio

Vapaaehtoistyohanke perustuu siihen, etta tarjolla on paikkoja, joissa nuoret voivat suorittaa vapaaehtoistyota ja joita kutsutaan "vastaanottaviksi organisaatioiksi". Vapaaehtoistyon alaohjelma yhdistaa monia eri organisaatioita, hankkeita, paikallishallinnon viranomaisia ja muita aloitteita. Niiden panos ohjelmalle on hyvin keskeinen. Kun organisaatio vastaanottaa nuoren vapaaehtoisen, se tuo uusia ideoita, lisaarvoa ja kulttuurienvalisia piirteita tavanomaiseen toimintaansa. Lisaksi se voi toteuttaa nuoren vapaaehtoisen kautta mielenkiintoista kokemusten vaihtoa lahettavan organisaation kanssa.

Vastaanottava organisaatio voi olla mika tahansa valtiosta riippumaton jarjesto, yhdistys, paikallinen viranomainen tai mika tahansa yleishyodyllisen paikallisen aloitteen esittanyt taho.

Vastaanottavaksi organisaatioksi aikovan tahon on syyta huomata seuraavat kriteerit:

  •  Oppimismahdollisuudet
    Nuorelle vapaaehtoiselle on tarjottava selkeita oppimismahdollisuuksia.
     
  •  Tyovoiman korvaaminen
    Nuoria vapaaehtoisia ei saa kayttaa palkatun tyovoiman korvaamiseen.
     
  •  Rekrytointi
    Vastaanottavat organisaatiot eivat saa vaatia, etta nuorten pitaisi kuulua tiettyyn etniseen tai uskonnolliseen ryhmaan tai edustaa tiettya seksuaalista tai poliittista suuntausta. Niiden on hyvaksyttava kaikki nuoret, eivatka ne saa asettaa mitaan erityisvalintakriteereita kuten tutkinto, aiempi tyokokemus tai muu kuin peruskielitaito.
     
  •  Tehtavat
    Nuorille vapaaehtoisille on tarjottava mahdollisuus hoitaa tarkoin maariteltyja tehtavia, ja heille olisi suotava tilaa tuoda ideoitaan, luovuuttaan ja kokemuksiaan hankkeeseen. Vapaaehtoistyon (koulutus mukaan luettuna) keston tulisi olla 30-35 tuntia viikossa.
    On laadittava yksityiskohtainen tehtavankuvaus, jossa on esimerkkeja tyotehtavista ja niiden prosenttiosuudet, seka ohjeellinen paivittainen tai viikoittainen tyoaikataulu.

Jotta valtettaisiin paallekkaisrahoitus ja taattaisiin nuorten eurooppalaisen vapaaehtoistyon periaatteiden noudattaminen, nuori vapaaehtoinen ei saa hoitaa tehtavia, joilla tuetaan toista vapaaehtoistyoohjelmasta rahoitusta saavaa hanketta (eli han ei saa vastata hankejohtamisesta eika muiden nuorten vapaaehtoisten rekrytoinnista tai valmennuksesta).

Erityisesti on huomattava, etta nuori vapaaehtoinen ei saa suorittaa rutiiniluontoisia tyotehtavia eika henkilokunnan tyotehtavia, jotta valtetaan tyovoiman korvaaminen vapaaehtoistyontekijoilla ja/tai liiallisen vastuun langettaminen nuorelle vapaaehtoiselle. Kokeneiden henkiloiden on valvottava ja ohjattava nuorta vapaaehtoista.

Naita yleissaantoja sovelletaan kaikentyyppisiin hankkeisiin, ja ne ovat erityisen tarkeita seuraavanlaisissa hankkeissa:

  •  Sosiaalialan hankkeet, joissa nuoret vapaaehtoiset ovat tekemisissa muita heikommassa asemassa olevien asiakkaiden tai potilaiden kanssa (esim. vauvat, lapset, sairaat, vanhukset ja vammaiset). Nuori vapaaehtoinen ei saa joutua yksin vastaamaan jonkun paivittaisesta hoidosta.
  •  Opetushankkeet: vapaaehtoistyo kuuluu vapaamuotoiseen koulutukseen, ja nain ollen tukea ei myonneta apuopettajana toimimiseen virallisissa koulutusrakenteissa. Virallisen koulutusjarjestelman oppilaitoksissa toteutettavissa hankkeissa on keskityttava opetussuunnitelman ulkopuolisiin tehtaviin.
  •  Toimistotyota sisaltavissa hankkeissa nuorelle vapaaehtoiselle olisi annettava selkeat, mielellaan hankekohtaiset tyotehtavat.

Seuraavat toimet ovat vastaanottavan organisaation vastuulla:

  •  Tehtaviin liittyva tuki
    Nuoren vapaaehtoisen tehtavissa on otettava huomioon hanen henkilokohtaiset kykynsa ja toiveensa, ja tehtaviin perehtyneiden henkiloiden on ohjattava hanta. Vastaanottava organisaatio myos lahettaa nuoren hankkeen puolivalissa pidettavaan kokoukseen.
     
  •  Henkilokohtainen tuki
    Vapaaehtoiselle on tarjottava riittavaa henkilokohtaista tukea, jotta valtetaan ja voitetaan mahdolliset vaikeudet hanen yksityiselamassaan tai toiminnassaan vastaanottavassa organisaatiossa. Nuorelle on jarjestettava tilaisuuksia muun muassa integroitua paikallisyhteisoon, tavata muita nuoria, viettaa seuraelamaa ja osallistua vapaa-ajan toimintaan. Yhteyksia muihin vapaaehtoistyohankkeiden vapaaehtoisiin on kannustettava mahdollisuuksien mukaan.
     
  •  Ohjaaja
    Kunkin vastaanottavan organisaation on valittava ohjaaja, joka on suoraan vastuussa nuorelle vapaaehtoiselle annettavasta henkilokohtaisesta, kielellisesta ja pedagogisesta tuesta ja jonka puoleen vapaaehtoinen voi kaantya ongelmatilanteissa. Ohjaaja ei saisi olla nuoren esimies eika kukaan muu hankkeessa mukana olijoista.
     
  •  Kielikoulutus
    Kielitaidosta on pitkaaikaista etua, ja lisaksi se auttaa vapaaehtoista sopeutumaan vastaanottavan maan kulttuuriin. Vastaanottavan organisaation on huolehdittava kielen oppimista edistavien tilaisuuksien jarjestamisesta. Kielikoulutuksen muoto, kesto ja maara voivat vaihdella nuoren tarpeiden ja kykyjen mukaan seka sen mukaan, mita tehtavia hanella on hankkeessa ja mita mahdollisuuksia vastaanottavalla organisaatiolla on. Kielikoulutuksen on oltava nuorelle ilmaista ja sisallyttava normaaliin tyoaikaan.
     
  •  Majoitus
    Vastaanottavan organisaation on jarjestettava nuorelle vapaaehtoiselle asianmukainen majoitus.
     
  •  Ateriat
    Vastaanottavan organisaation on jarjestettava nuoren vapaaehtoisen ateriat tai huolehdittava ruokailun rahoituksesta.
     
  •  Paikalliset matkat
    Vastaanottavan organisaation on jarjestettava nuoren vapaaehtoisen paikalliset matkat.
     
  •  Taskuraha
    Vastaanottavan organisaation on maksettava nuorelle vapaaehtoiselle viikoittain tai kuukausittain taskuraha (maara sisaltyy Nuoriso-ohjelmasta myonnettyyn rahoitustukeen).
     
  •  Viisumi
    Vastaanottava ja lahettava organisaatio vastaavat yhdessa nuorten vapaaehtoisten viisumijarjestelyista. Tarvittaessa kansallinen toimisto/kansallinen koordinoija tai Euroopan komissio voi laatia kirjeen viisumin hakua varten.

Koordinoiva organisaatio

Katto-organisaatiota, joka koordinoi useampien lahettavien ja vastaanottavien organisaatioiden tyota verkkoon kuuluvassa maassa, kutsutaan koordinoivaksi organisaatioksi. Tallaisella organisaatiolla voi olla runsaasti kokemusta vapaaehtoistyosta ja se voi kuulua toimivaan valtakunnalliseen tai Euroopan laajuiseen taikka kansainvaliseen verkkoon.

Koordinoivan organisaation vastuualueet voivat vaihdella sen mukaan, millaisia sopimuksia se on tehnyt lahettavien ja vastaanottavien organisaatioiden kanssa. Sen keskeisena tehtavana on luoda suhteita vastaanottaviin organisaatioihin ja valmistella, koordinoida ja tarjota tukea kyseisiin organisaatioihin sijoitetuille nuorille vapaaehtoisille.

Se hoitaa lahettavien ja vastaanottavien organisaatioiden hallinnolliset tehtavat kokonaan tai osittain. Budjettikohtien Tuki vastaanottavan organisaation toimintaan tai Tuki lahettavan organisaation toimintaan mukainen tuki jaetaan lahettavien, vastaanottavien ja koordinoivien organisaatioiden kesken (ks. kohta D.8) sen mukaan, miten ne ovat sopineet asiasta ja jakaneet tehtavat.

Koordinoivan organisaation paaasiallisena tehtavana on varmistaa, etta vapaaehtoistyon alaohjelman periaatteita ja saantoja noudatetaan. Lisaksi sen on jarjestettava nuorille vapaaehtoisille valmennusta tai varmistettava, etta he osallistuvat kansallisten toimistojen jarjestamiin valmennustilaisuuksiin.

Alkusanat Sanasto Johdanto Osallistuminen Alao. 1: Nuorten Eurooppa Alao. 2: Vapaaehtoistyö Alao. 3: Nuorisoaloitteet Toimi 4: Yhteistoimet Toimi 5: Tukitoimet Yhteisön ulkopuolisten Kansalliset toimistot


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.