Up
Hvorfor Udveksling
Hvad er udveksling
Hvem kan deltage?
Udvælgelseskriterie
Støtteaktiviteter
Finansiering
Hvordan Ansøge
Forpligtelser
Ungdomsmøder


Udvælgelseskriterie

Partnere

Projekter, hvor partnergrupper af unge fra mere end to lande mødes (trilaterale og multilaterale projekter) gives høj prioritet, fordi den europæiske merværdi i sådanne udvekslinger er større. Små og/eller lokale sammenslutningerforeninger uden europæiske erfaringer tilskyndes opfordres til at deltage.

Bilaterale projekter (mellem to lande) ønskeser først og fremmest for partnergrupper, som ikke tidligere har organiseret ungdomsudvekslinger, har en meget specifik pædagogisk indgang til udvekslingen eller inddrager ugunstigt stillede unge med særlige behov.

Deltagere

Enhver ungdomsudveksling skal have mindst 16 og højst 60 deltagere  heri ikke medregnet gruppeleder(e). Nationale grupper skal have et afbalanceret antal deltagere.

EU-programmet UNGDOM tilskynder især til at inddrage ugunstigt stillede unge (kulturelt,unge med særlige behov (fra et kulturelt, geografisk eller sociookonomisk ugunstigt stillede, eller unge handicappede) bliver inddraget. Der tilskyndes til, at der deltager unge, for hvem det er den første europæiske erfaring.

I særlige tilfælde kan der inddrages deltagere,unge, som er under 15 eller over 25 år, deltage, hvis det er berettiget, og deres antal er strengt begrænset.

Gruppeledere

Hver gruppe skal have en eller flere ledere (i overensstemmelse med nationale bestemmelser eller krav til den type af aktivitet). Repræsentanterne for værtsgrupperne og de udsendte gruppersendegrupperne vil i fællesskab være ansvarlige for den korrekte gennemforelse af og tilsynet med projektetudvekslingen og for at sikre, at alle deltagerne inddrages aktivt i aktiviteterne.

Varighed

Udvekslingens varighed skal være mellem 6 og 21 dage, heri ikke medregnet rejsedage.


Projektets Udvekslingens indhold

Uformel indlæringserfaring

Projektet Udvekslingen skal bidrage til de unges uddannelsesproces og øge deres erkendelse af den europæiske/internationale kontekst,sammenhæng, de lever i.

Emne

Udgangspunktet bør altid være den interesse, de unge deltagere selv giver udtryk for. Udvekslingen bør have et klart emne, som grupperne ønsker at udforske sammen, og som er direkte forbundet med deltagernes faglige erfaring. Det udvalgte emne bør så vidt muligt omsættes til konkrete daglige aktiviteter under udvekslingen. Eksempler på emner er musik, film, lokal kulturarv, miljø, informationsteknologi, racisme, fremmedhad og narkotikamisbrug.

Program og arbejdsmetoder

Når der planlægges en udveksling, er det væsentligt, at der etableres et detaljeret, klart og struktureret program for de daglige aktiviteter. Det daglige program og arbejdsmetoderne bør inddrage deltagerne så meget som muligt og tillade, at indlæringsprocessen at kan udvikle sig. Arbejdsmetoderne kan omfatte gruppearbejder, besøg i marken, simulation eller rollespil, rundbordsdiskussioner, praktisk arbejde, præsentationer, kulturelle eller sportslige aktiviteter, osv. De fleste aktiviteter bør dog have forbindelse med udvekslingens hovedemne. At anvende forskellige interkulturelle arbejdsmetoder giver ikke alene deltagerne mulighed for at udforske flere emner, kulturer og identiteter, men kan også sikre, at alle unge deltager på lige fød, uanset hvor dygtige de er til sprog, eller hvilke andre færdigheder de har. Yderligere oplysninger om metoder og uddannelseskurser fås hos det nationale kontor

Interkulturel dimension og virkning på lokalt plan

At bringe unge fra forskellige regioner og lande sammen kan bidrage til at gøre dem mere bevidste om andre kulturer og give dem nye perspektiver på kendte emner (historie, opfattelse af identitet, osv.)
Virkningen af en ungdomsudveksling bør dog ikke kun være begrænset til de personer, der deltager i aktiviteten, men bør også bringe forestillingen om "Europa" ud til de involverede lokalsamfund og fremme en mere positiv holdning til andre kulturer.

Forberedelse og opfølgning

Forberedelsesfasen for en udveksling er  afgørende betydning for, om projektet bliver en succes. I den fase bør deltagerne mødes og drøfte den planlagte udvekslings mål og emne. For ansøgningen indsendes, skal partnergrupperne være enige om et program for aktiviteter, praktiske forhold og fælles strategier for at lære hinanden at kende. I nogle tilfælde anbefales det, at deltagerne overvejer enet forudgående planlægningsrejse, planlægningsbesøg til værtslandet og lader den indgå i ansøgningen. Dette besøg bør ikke finde sted, før ansøgningen er godkendt, og det vil normalt vare to dage (rejsetid ikke medregnet).

Helt fra projektets begyndelse bør partnerne nøje overveje opfølgningen af en udveksling. Skal udvekslingen f.eks. være gensidig? Kan der komme en ny partner ind i projektet? Når en udveksling er fuldfort, hvordan kan droftelsen af emnet fortsætte, og i så fald, hvad kunne de næste skridt være?

Opfølgningsspørgsmalet bør behandles med deltagerne under evalueringsmoderne for, under og efter udvekslingen. Grupperne af unge bør også overveje, hvordan de kan videregive den indhøstede erfaring til andre grupper, til deres lokalsamfund, osv.

Forord Ordliste Inledning Deltagelse i EU Aktion 1 Utveksling Aktion 2 E.V.S. Aktion 3 Initiativer Aktion 4 Fælles Aktioner Aktion 5 Supplerende Tiltag Med tredjelande Kontaktadresser


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.