Up
Yleiskatsaus
Nuorisovaihto
Nuorten eurooppalainen
Tukitoimet

Yleiskatsaus

Nuoriso-ohjelma tarjoaa monia mahdollisuuksia tehda yhteistyota yhteison ulkopuolisten maiden kanssa. Toimissa 1, 2 ja 5 toteutettaviin hankkeisiin voi osallistua yhteison ulkopuolisia maita, tai ne voidaan toteuttaa kyseisissa maissa edellyttaen, etta ne vastaavat selkeasti jaljempana esitettyja tavoitteita, saantoja ja kriteereita.

Yhteison ulkopuolisten maiden kanssa tehtavan yhteistyon tavoitteet

Euroopan ulkopuolisten maiden nuorten ja kyseisten maiden yhteistyokumppaneiden kanssa toteutettava yhteistyo voi auttaa edistamaan maailmanrauhaa, vuoropuhelua, suvaitsevaisuutta ja yhteisvastuullisuutta nuorten keskuudessa. Sisallyttaakseen yhteistyosopimuksiinsa humaanin kulttuurinakokulman Euroopan unioni pyrkii entista enemman laajentamaan ja syventamaan kansojen valista yhteistyota ja yhteisvastuullisuutta.

Tukemalla yhteistyota yhteison ulkopuolisten maiden kanssa komissio pyrkii ensisijaisesti rakentamaan kestavia ja vankkoja yhteistyokumppanuuksia ja edistamaan EU:n ja sen ulkopuolisten maiden hallituksista riippumattomien ja hallitusten alaisten rakenteiden valista vaihtoa nuorisoasioihin liittyvan asiantuntemuksen alalla.

Yhteison ulkopuolisten maiden kanssa toteutettava toiminta auttaa osallistujia ymmartamaan aiempaa paremmin omaa viitekehystaan ja kulttuuriaan ja tarkastelemaan omaa identiteettiaan. Lisaksi toiminnalla pyritaan kehittamaan vapaaehtoistyota ja kansalaisyhteiskuntaa siihen osallistuvissa maissa.

Euro-Valimeri-yhteistyon tavoitteet

Nuorisoalan Euro-Valimeri-yhteistyon yleisena tavoitteena on helpottaa nuorten osallistumista yhteiskunnan toimintaan ja heidan siirtymistaan tyoelamaan. Lisaksi pyritaan varmistamaan demokraattinen kansalaisyhteiskunnan toiminta Valimeren alueen kumppanuusmaissa.

Ensisijaisia aiheita ovat aktiivinen osallistuminen kansalaisyhteiskunnan toimintaan, kansalaistunteen vahvistaminen, naisten asema yhteiskunnassa, rasismin ja muukalaisvihan torjunta, vahemmistojen oikeudet, kulttuuriperinto ja ymparistonsuojelu.

Ohjelmaan osallistuvat maat

Maaluettelo ja ensisijaiset alueet on annettu kohdassa B.3.

Yhteison ulkopuolisten maiden kanssa toteutettavan toiminnan yleissaannot

  •  Yhteison ulkopuolisten maiden kanssa voidaan tehda yhteistyota ainoastaan alaohjelmassa 1 (Nuorisovaihto), alaohjelmassa 2 (Nuorten eurooppalainen vapaaehtoistyo) ja alaohjelmassa 5 (Tukitoimet).
  •  Hankkeissa on oltava mukana yksi tai useampia EU:n jasenvaltioita toimesta riippuen.
  •  Hankkeeseen osallistuvien yhteison ulkopuolisten maiden on oltava samalta alueelta.
  •  Hankkeessa ei saa olla enemman ehdokasmaita tai Efta-/ETA-maita kuin EU-maita.
  •  Toiminta voidaan toteuttaa missa tahansa kyseiseen hankkeeseen osallistuvassa maassa.

Ehdokasmaiden ja muiden yhteison ulkopuolisten maiden yhteistyon erityisehdot

Ehdokasmaat voivat osallistua yhteison ulkopuolisissa maissa toteutettavaan toimintaan seuraavilla ensisijaisilla niita lahella sijaitsevilla alueilla:

  •  Ehdokasmaat (Bulgaria, Romania ja Turkki) voivat osallistua vain monenvälisiin yhteisön ulkopuolisten maiden hankkeisiin Itä-Euroopan ja Kaukasuksen ja Kaakkois-Euroopan maiden kanssa mutta eivät Latinalaisen Amerikan eivätkä Välimeren alueen yhteistyömaiden kanssa (paitsi Turkki, joka on myös Välimeren alueen kumppani).

Euro-Valimeri-yhteistyon yleiset saannot

  •  Nuorisoalan Euro-Valimeri-yhteistyohon sisaltyvat ainoastaan alaohjelma 1 (Nuorisovaihto), alaohjelma 2 (Nuorten eurooppalainen vapaaehtoistyo) ja alaohjelma 5 (Tukitoimet).
  •  Euro-Valimeri-yhteistyohon voivat osallistua EU:n jasenvaltiot ja Valimeren alueen yhteistyomaat (Algeria, Kypros, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Malta, Marokko, Syyria, Tunisia, Turkki, Lansiranta ja Gazan alue).
  •  Euro-Valimeri-yhteistyohon eivat voivat osallistua ehdokasmaat eivatka Efta-/ETA-maat.
  •  Euro-Valimeri-yhteistyohankkeissa on oltava mukana alaohjelmasta riippuen yksi tai useampia EU:n jasenvaltioita.
  •  Toiminta voidaan toteuttaa missa tahansa kyseiseen hankkeeseen osallistuvista maista.

Hakumenettely

Virallisen hakulomakkeen saa oman maan kansallisesta toimistosta tai kansalliselta koordinoijalta. Hakulomakkeita voi ladata myos komission verkkosivustolta ja erailta muilta sivustoilta. Hakemukset on jatettava kohdassa B.5 annettuihin yhteison ulkopuolisia maita sisaltavia hankkeita koskeviin maarapaiviin mennessa. Oman maan kansallinen toimisto tai kansallinen koordinoija auttaa lomakkeiden tayttamiseen liittyvissa kysymyksissa.

Yksi yhteistyoorganisaatio vastaa hakemuksen jattamisesta ja hankkeen toteutuksesta. Se esittaa tukihakemuksen, vastaanottaa maararahan koko hanketta varten ja siirtaa kullekin yhteistyokumppanina olevalle organisaatiolle sille kuuluvan osuuden maararahasta seka vastaa raportoinnista ja esittaa lopputilityksen.

Hankkeet Valimeren alueen yhteistyomaiden kanssa

Ryhmätapaamisissa ja tukitoimissa hankehakemuksen tekee isännöivä ryhmä/organisaatio. Vapaaehtoispalvelussa vastaanottava taho tekee tukihakemuksen, jos vastaanottavia tahoja on useampia, tukihakemuksen tekee koordinoiva taho.

Jos hakijan toimipaikka on EU:n jasenvaltiossa, se toimittaa hakemuksen kaikkien yhteistyokumppaneiden puolesta asianmukaiseen kansalliseen toimistoon.

Jos hakijan toimipaikka on Valimeren alueen yhteistyomaassa, hakemus jatetaan kansalliselle koordinoijalle, joka toimittaa sen Euroopan komissioon.

Hankkeet muiden yhteison ulkopuolisten maiden kanssa

Hakijan on oltava jokin ohjelmaan osallistuvassa maassa toimiva yhteistyotaho. Se toimittaa hakemuksen asianmukaiseen kansalliseen toimistoon.

Ohjelmamaissa tapahtuvissa ryhmätapaamisissa ja tukitoimissa tukihakemuksen tekee isännöivä taho.

Eurooppalaiset yleishyodylliset nuorisojarjestot

Eurooppalaiset yleishyodylliset nuorisojarjestot, joiden paatoimipaikka on jossain ohjelmaan osallistuvassa maassa ja joilla on jasenjarjestoja vahintaan kahdeksassa muussa ohjelmaan osallistuvassa maassa (oikeudellinen muoto), voivat jattaa hakemuksensa suoraan Euroopan komissioon tai kansallisten jasenjarjestojensa kautta asianomaiseen kansalliseen toimistoon.

Monenkeskisiin vapaaehtoispalveluhankkeisiin liittyvät tukihakemukset toimitetaan suoraan Komissioon.

Muut asiat

Viisumi ja oleskeluluvat

Viisumi- ja oleskelulupasaannot vaihtelevat maittain. Ei esimerkiksi ole olemassa mitaan yleisia vapaaehtois-hankkeeseen osallistuvia nuoria koskevia saantoja, eika heidan asemaansa ole ennalta maaritelty, joten kutakin nuorta koskevista tarvittavista jarjestelyista on huolehdittava tapauskohtaisesti. Euroopan komissio voi auttaa toimittamalla kirjeen, jossa vahvistetaan osallistuminen eurooppalaiseen hankkeeseen. Myos kansallisista toimistoista ja kansallisilta koordinoijilta voi pyytaa apua.

Rokotukset ja terveydenhuolto

Yhteison ulkopuolisiin maihin matkustamiseen liittyvia terveydenhoidollisia suosituksia voi tiedustella terveysasioista vastaavista kansallisista laitoksista. Hankkeen toteutusaikataulua ja talousarviota suunniteltaessa on tarkeaa ottaa huomioon mahdollisesti vaadittavat terveystarkastukset ja rokotukset.

Alkusanat Sanasto Johdanto Osallistuminen Alao. 1: Nuorten Eurooppa Alao. 2: Vapaaehtoistyö Alao. 3: Nuorisoaloitteet Toimi 4: Yhteistoimet Toimi 5: Tukitoimet Yhteisön ulkopuolisten Kansalliset toimistot


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.