Up
Waarom Jeugd voor Europa?
Jongerenuitwisseling?
Wie kan deelnemen?
Selectiecriteria?
Ondersteunende activiteiten
Financiering?
Aanvraag indienen?
Contractuele verplichtingen
Jongerenontmoetingen


Selectie criteria

Partners

Projecten waaraan jongeren uit meer dan twee landen deelnemen (trilaterale en multilaterale projecten) krijgen bijzondere prioriteit, omdat deze een grotere Europese meerwaarde hebben. Deelname van kleine en/of plaatselijke organisaties zonder enige Europese ervaring wordt aangemoedigd.

Bilaterale projecten (projecten tussen twee landen) zijn vooral bedoeld voor partnergroepen die nog niet eerder jongerenuitwisselingen hebben georganiseerd, die een zeer specifieke pedagogische aanpak hebben of gericht zijn op kwetsbare jongeren.

Deelnemers

Jongerenuitwisselingen moeten minimaal 16 en maximaal 60 deelnemers hebben - groepsbegeleiders niet meegerekend. Wat het aantal deelnemers betreft, moet er tussen de nationale groepen evenwicht bestaan.

Het programma JEUGD stimuleert in het bijzonder de participatie van jongeren uit culturele, geografische en sociaal-economische achterstandsgebieden en jongeren met een handicap. Ook de deelname van jongeren voor wie dit de eerste Europese ervaring zal zijn wordt gestimuleerd.

Indien er gerechtvaardigde redenen bestaan en hun aantal beperkt is mogen, in uitzonderlijke gevallen, de deelnemers jonger dan 15 of ouder dan 25 jaar zijn.

Groepsleiders

Elke groep moet een of meer begeleiders hebben (overeenkomstig de nationale wetgeving of de vereisten voor dit soort activiteit). De begeleiders van de ontvangende groep en de reizende groep zijn samen verantwoordelijk voor een goede monitoring van het project en zien erop toe dat iedereen actief deelneemt.

Duration

De duur van de uitwisseling moet tussen de 6 en 21 dagen liggen, exclusief reistijd.

Projectinhoud

Informele leerervaring

Het project moet een bijdrage leveren aan het onderwijsproces van jongeren en hen bewust maken van de Europese/internationale context waarin zij leven.

Thema

Het uitgangspunt moet altijd de door de jonge deelnemers zelf uitgesproken belangstelling zijn. De uitwisseling moet een thema hebben dat de groepen samen kunnen onderzoeken en dat rechtstreeks te maken heeft met het dagelijks leven van de deelnemers. Het gekozen thema moet zo veel mogelijk terugkomen in de concrete dagelijkse activiteiten van de uitwisseling. Voorbeelden van thema's zijn muziek, films, lokaal erfgoed, milieu, informatietechnologie, racisme, xenofobie en bestrijding van drugsmisbruik.

Programma en werkmethoden

Bij de planning van een uitwisseling is het essentieel dat er een helder, gestructureerd programma van dagelijkse activiteiten wordt opgesteld. De deelnemers moeten zo veel mogelijk betrokken worden bij het programma en de werkmethoden, die het leerproces op natuurlijke wijze moeten laten verlopen. De methoden zouden onder meer kunnen bestaan uit groepswerk, bezoeken, rollenspelen, rondetafeldiscussies, praktische werkzaamheden, culturele excursies, simulatiespelletjes, presentaties, theateropvoeringen en gemeenschappelijke sportactiviteiten. Wel moeten alle activiteiten een band met het hoofdthema en de algehele doelstelling van de uitwisseling hebben.  

Het toepassen van verschillende interculturele werkmethoden biedt de deelnemers niet alleen de mogelijkheid onderwerpen, culturen en identiteiten (van zichzelf en van anderen) te ontdekken, maar kan er tevens voor zorgen dat alle jongeren in gelijke mate meedoen ongeacht hun taal- of andere vaardigheden. Voor meer informatie over onder andere de methoden en de cursussen gelieve contact met uw Nationaal Agentschap op te nemen.

Het interculturele aspect en impact op lokaal niveau

Ontmoetingen tussen jongeren uit verschillende regio's en landen kunnen hun bewustzijn van andere culturen stimuleren en hen in contact brengen met nieuwe zienswijzen op bekende onderwerpen (geschiedenis, visies op identiteiten enz.).

De invloed van een jongerenuitwisseling moet echter niet beperkt blijven tot degenen die aan de activiteit deelnemen, maar moet ook het concept 'Europa' onder de aandacht van de lokale bevolking brengen en een positiever beeld van andere culturen creëren.

Voorbereiding en follow-up

De voorbereidingsfase is cruciaal voor het succes van het project. Tijdens deze fase komen de deelnemers bij elkaar om te praten over de doelstellingen en het thema van de geplande uitwisseling. Voor het indienen van de aanvraag moeten de partnergroepen het eens zijn over een activiteitenprogramma, de praktische invulling en strategieën om elkaar te leren kennen. In sommige gevallen wordt aanbevolen dat de aanvragers vooraf een planningsbezoek aan het gastland brengen en dit opnemen in de aanvraag. Dit bezoek mag pas plaatsvinden nadat de aanvraag is goedgekeurd en mag niet langer dan twee dagen duren (exclusief reistijd).

Meteen vanaf het begin van het project moeten de partners goed nadenken over de follow-up van de uitwisseling. Zal de uitwisseling wederzijds zijn? Kan bij het volgende project een nieuwe partner betrokken worden? Hoe kan na afloop van de uitwisseling het themaconcept verder besproken worden en wat zouden de volgende stappen kunnen zijn?

De kwestie van de follow-up moet tijdens de evaluaties met de deelnemers voor, tijdens en na de uitwisseling besproken worden. De groepen jongeren moeten ook nadenken over hoe zij hun ervaringen kunnen delen met andere groepen, met hun lokale gemeenschap enz.

Voorwoord Glossarium Introductie "JEUGD" Deelname Actie 1 - Jeugd voor Europa Actie 2: E.V.S. Actie 3: Jongereninitiatieven Actie 4: Gezamelijke acties Actie 5: Onderst.activiteiten Derde Landen Nationaal Agentschappen


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.