Up
Waarom vrijwilligerswerk?
E.V.S. Project
Partner verplichtingen
Kwetsbare jongeren
Training sessies
Ondersteunende activiteiten
Prioriteiten projectfinanciering
Projectfinanciering
Voorbereiding & deelname
Verplichtingen
Pan-Europese projecten


Partner verplichtingen

Vrijwilliger

De EVS-actie staat open voor alle jonge mensen die bij de start van hun activiteiten als vrijwilliger in principe 18-25 jaar oud zijn en legaal verblijven in een programmaland of een derde land dat voor deelname aan het programma in aanmerking komt (zie paragraaf B.2 en B.3). Wat betreft de maximale leeftijdsgrens kunnen bepaalde uitzonderingen worden toegestaan voor kwetsbare jongeren, indien dit goed onderbouwd wordt; dit wordt per geval beoordeeld.

Er zijn geen deelnamekosten. De reiskosten, verzekering, maaltijden, accommodatie en het zakgeld voor de vrijwilligers worden vergoed door het programma JEUGD.

De vrijwilligers steken tijd en moeite in een project ten behoeve van de lokale gemeenschap en kunnen in ruil daarvoor hun vaardigheden oefenen, culturele en sociale vaardigheden verwerven en aan hun toekomst bouwen. Gedurende het vrijwilligerswerk moeten de vrijwilligers alle georganiseerde trainingen bijwonen. Bovendien dragen zij de verantwoordelijkheid voor de hun opgedragen taken en hebben zij de algemene verplichting een bijdrage te leveren aan de gastorganisatie en -gemeenschap.

Alle vrijwilligers die hun EVS-project hebben afgerond, ontvangen een EVS-getuigschrift ondertekend door de Europese commissaris die voor het programma JEUGD verantwoordelijk is. Deze certificaten worden uitgereikt door de Nationale Agentschappen of in sommige gevallen door de Europese Commissie.

Zendorganisatie

EVS omvat onder andere een zendpartner die de 'zendorganisatie' wordt genoemd. Elk soort niet-gouvernementele organisatie, vereniging, lokale autoriteit of elk ander lokaal initiatief zonder winstoogmerk kan een zendorganisatie zijn. EVS biedt zendorganisaties de mogelijkheid met een partner in een programmaland samen te werken of ervaringen uit te wisselen.

De zendorganisatie is verantwoordelijk voor:

  • Voorbereiding
    De verplichte voorbereiding omvat het helpen van de vrijwilliger bij het vinden en benaderen van een gastorganisatie. Daarnaast moeten de vrijwilligers op het verblijf in het buitenland worden voorbereid, waarbij met hun individuele behoeften (inclusief eventuele visumvereisten enz.) rekening moet worden gehouden. De zendorganisatie is verplicht ervoor te zorgen dat de vrijwilliger vóór vertrek een voorbereidingstraining bijwoont.
     
  • Contact gedurende het vrijwilligerswerk
    De zendorganisatie moet gedurende het project contact met de vrijwilliger en de gastorganisatie houden om crises te voorkomen. Dit zal ook helpen de follow-up na terugkeer van de vrijwilliger te organiseren.

 

  • Evaluatie en follow-up
    De zendorganisatie dient tezamen met de vrijwilliger voor een passende evaluatie van het EVS-project te zorgen.

    De vrijwilliger moet geholpen worden bij de herintegratie in zijn eigen gemeenschap. De zendorganisatie moet de vrijwilligers de kans geven hun ervaringen met anderen uit te wisselen en te delen en moet hen tevens ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door informatie te geven over andere mogelijkheden die het programma JEUGD biedt (met name Actie 3 - Future Capital, zie paragraaf E.4) en door hen te helpen verder onderwijs, opleiding of werk te vinden.
     

  • Visa en verzekering
    Het is aan de zendorganisatie om er tezamen met de gastorganisatie voor te zorgen dat de vrijwilliger een visum krijgt. Het Nationale Agentschap/de nationale coördinator en de Europese Commissie kunnen, indien nodig, aanbevelingsbrieven voor de visumaanvraag verstrekken.

De zendorganisatie dient ervoor te zorgen dat de vrijwilliger onder het verplichte collectieve EVS-verzekeringsplan valt, dat de Europese Commissie met een verzekeringsmaatschappij afgesloten heeft (zie paragraaf D.10)

Gastorganisatie

Het Europees vrijwilligerswerk is gebaseerd op een aantal plaatsen voor vrijwilligerswerk. Deze worden "gastorganisaties" genoemd. Het Europees vrijwilligerswerk omvat een groot aantal organisaties, projecten, plaatselijke autoriteiten en andere initiatieven. Zij leveren een essentiële bijdrage aan het Europees vrijwilligerswerk. Door een vrijwilliger op te nemen, voegt een gastorganisatie nieuwe ideeën, een meerwaarde en interculturele elementen in haar normale activiteiten toe. Ook kan er via de vrijwilliger een interessante uitwisseling van ervaringen met de zendorganisatie op gang komen.

Elke niet-gouvernementele organisatie, vereniging, lokale autoriteit of elk ander lokaal initiatief zonder winstoogmerk kan een gastorganisatie zijn.

Als u als gastorganisatie aan het EVS wilt deelnemen, dient u aan de volgende criteria te voldoen:

  • Leermogelijkheden
    Er moeten duidelijke leerdoelen voor de vrijwilliger worden vastgesteld.
  • Werkvervanging
    De inzet van vrijwilligers ter vervanging van betaalde werknemers is niet toegestaan.
  • Selectie
    Gastorganisaties mogen niet aangeven dat vrijwilligers van een bepaalde etnische afkomst, godsdienst, seksuele geaardheid of politieke overtuiging moeten zijn. Alle jongeren moeten welkom zijn en er mogen geen specifieke selectiecriteria worden gehanteerd, zoals voorafgaande kwalificaties, ervaring of meer dan elementaire talenkennis.
  • Taken
    EVS-vrijwilligers moeten de mogelijkheid hebben om een reeks duidelijk afgebakende taken ten uitvoer te brengen. De vrijwilliger moet voldoende speelruimte krijgen om zijn/haar eigen ideeën, creativiteit en ervaring in het project in te brengen. Het vrijwilligerswerk (training inbegrepen) moet 30 à 35 uur per week in beslag nemen.

    Er moet een gedetailleerde taakbeschrijving worden opgesteld met voorbeelden van taken, percentages van de verschillende taken en een indicatief dag- en weekrooster.

Om ervoor te zorgen dat projecten niet dubbel gefinancierd worden en dat de filosofie van het Europees Vrijwilligerswerk gerespecteerd wordt, mag een EVS-vrijwilliger geen taken uitvoeren, waarmee aan een ander EVS-gefinancierd project steun wordt verleend (d.w.z. hij/zij mag niet verantwoordelijk zijn voor het projectmanagement of voor de aanwerving of training van andere EVS-vrijwilligers).

Om te voorkomen dat het vrijwilligerswerk betaalde banen vervangt en/of de vrijwilliger veel te grote verantwoordelijkheden krijgt, gelieve u erop te letten dat de vrijwilliger geen routinetaken uitvoert, noch taken die grote deskundigheid vereisen. De vrijwilliger moet onder toezicht van ervaren medewerkers staan en door hen begeleid worden.

Deze algemene voorschriften zijn van toepassing op alle categorieën projecten. Ze gelden in het bijzonder voor:

- projecten op het gebied van de sociale zorg, waarbij de vrijwilligers te maken krijgen met kwetsbare cliënten of patiënten ( baby's, kinderen, zieken, ouderen, gehandicapten, enz.); een vrijwilliger mag niet alléén verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse verzorging van mensen.

- onderwijsprojecten: het Europees vrijwilligerswerk betreft  informeel onderwijs, het geven van onderwijsassistentie in het formele onderwijs is dan ook niet toegestaan. Projecten die ten uitvoer gebracht worden in instellingen die deel uitmaken van het formele onderwijs moeten dan ook op taken gericht zijn, die niet in het curriculum opgenomen zijn.

- als de vrijwilliger op een kantoor komt te werken (bijv. bij een ENGYO) moet hij/zij een specifiek takenpakket hebben, bij voorkeur op projectbasis.

De gastorganisatie is verantwoordelijk voor:

  • Taakgerelateerde ondersteuning
    De taken van de vrijwilligers moeten afgestemd zijn op hun individuele vaardigheden en voorkeuren. Ze moeten daarbij begeleid worden door mensen die bekend zijn met deze taken. De gastorganisatie moet de vrijwilliger tevens naar de bijeenkomst die halverwege wordt gehouden laten gaan.
     

  • Persoonlijke ondersteuning
    Om problemen te voorkomen, hetzij in het privéleven van de vrijwilliger, hetzij bij de activiteiten in de gastorganisatie, moet de vrijwilliger voldoende persoonlijke ondersteuning krijgen. De vrijwilligers moeten in de gelegenheid worden gesteld in de lokale gemeenschap te integreren, andere jongeren te ontmoeten, uit te gaan, aan vrijetijdsactiviteiten deel te nemen, enz. Contacten met andere EVS-vrijwilligers moeten zo veel mogelijk worden gestimuleerd.
     
  • Mentor
    Elke gastorganisatie moet een mentor aanwijzen die direct verantwoordelijk is voor de training van en begeleiding van de vrijwilliger op persoonlijk, taalkundig en pedagogisch vlak en tot wie de vrijwilliger zich in geval van problemen kan wenden. De mentor mag niet de leidinggevende van de vrijwilliger zijn of anderszins bij het vrijwilligersproject betrokken zijn.
     
  • Taaltraining
    Talenkennis is nuttig op de lange termijn en helpt de vrijwilliger te integreren in de cultuur van het gastland. De gastorganisatie zorgt ervoor dat de vrijwilliger een taaltraining kan volgen. Vorm, duur en frequentie van deze cursussen zijn afhankelijk van de behoeften en capaciteiten van de vrijwilliger, van de taken die de vrijwilliger in het gastproject heeft en van de mogelijkheden van de gastorganisatie. De taalcursussen moeten voor de vrijwilliger gratis zijn en in de normale werktijd gegeven worden.
     
  • Accommodatie
    De gastorganisatie zorgt voor geschikte accommodatie voor de vrijwilliger.
     
  • Maaltijden
    De gastorganisatie draagt er zorg voor dat de vrijwilliger maaltijden of een maaltijdtoelage krijgt.
     
  • Lokaal vervoer
    De gastorganisatie zorgt ervoor dat de vrijwilliger gebruik kan maken van een lokaal vervoermiddel.
     
  • Zakgeld
    De gastorganisatie moet de vrijwilliger wekelijks of maandelijks Zakgeld betalen (het bedrag maakt deel uit van de subsidie van het programma Jeugd).
     
  • Visa
    De gastorganisatie is samen met de zendorganisatie verantwoordelijk voor het regelen van een visum voor de vrijwilliger. Het Nationale Agentschap/de nationale coördinator en de Europese Commissie kunnen, indien nodig, aanbevelingsbrieven voor de visumaanvraag verstrekken.

Coördinerende organisatie

Een overkoepelende organisatie die het werk van een aantal zend- of gastorganisaties in een land binnen een netwerk coördineert, staat bekend als een "coördinerende organisatie". Een coördinerende organisatie kan aanzienlijke ervaring hebben met vrijwilligerswerk en deel uitmaken van een efficiënt netwerk, op nationaal, Europees of internationaal niveau.

Haar taken kunnen variëren afhankelijk van de overeenkomst die zij heeft gesloten met de zend- of gastorganisaties. Haar voornaamste rol is het leggen van contacten met de gastorganisaties en het coördineren, voorbereiden en ondersteunen van het zenden van vrijwilligers naar deze organisaties.

Zij voert alle of bepaalde administratieve taken van de gast- of zendorganisatie uit. De begrotingspost Bijdrage in de gastactiviteiten of Bijdrage in de zendactiviteiten komt dan voor rekening van de gast-, de zend- en de coördinerende organisatie (zie paragraaf D.8), overeenkomstig de taakverdeling en in onderling overleg tussen de partners.

De coördinerende organisatie is de eerstverantwoordelijke voor de naleving van de EVS-filosofie en -regels. Zij verzorgt ook de training van de vrijwilligers en zorgt ervoor dat zij de trainingen van de Nationale Agentschappen bijwonen.

Voorwoord Glossarium Introductie "JEUGD" Deelname Actie 1 - Jeugd voor Europa Actie 2: E.V.S. Actie 3: Jongereninitiatieven Actie 4: Gezamelijke acties Actie 5: Onderst.activiteiten Derde Landen Nationaal Agentschappen 


Home Program Youth N. Agencies FAQ
 Action 5.1 activity 9 “Support for quality and innovation of the Program Youth.”
Project no: 5.1/R1/2003/06 Made by Hienet working Teams in cooperation with T.E.S.